Ekolozi alpinisti, uz pomoć štapa i kanapa… Jaka volja, to je naš standard

Nakon one herojske akcije u Krivoj Reci od 5. maja ove godine i 70 džakova smeća, obećani nastavak usledio je vrlo brzo. Već 15 dana kasnije, mala četa krenula je da ponovo učini nešto nesvakidašnje. Cilj je bio spasiti vodopad u Krivoj Reci…

CisteRekeSrbije KR21

Slike i njegovu lepotu ste imali prilike da vidite, kao i ono šta ga loše u budućnosti čeka kad minihidrozlo proradi. Ono što niste videli je smeće na 20-30m uzvodno. U tom delu obale su jako strme i teško prohodne i samom rekom. Za spuštanje direktno, svakako nisu tako pogodne.

CisteRekeSrbije KR23

Ono za šta su nekom bile pogodne su da sa vrha baci smeće u ambis (ne znam šta je ideja, možda voli da gleda kako se dugo kotrlja i pada pa je izabrao ovu lokaciju…ili samo pojma nema da je tu vodopad iako je odatle…dodatno, u selu nema kontejnera, i eto sinergije za bruku u reci).

Sa puta to i nije tako vidljivo jer je zaista strmo a i krenula je vegetacija, ali iz reke, to je jedan od ogavnijih prizora. Nešto što nikako ne ide… kao zvono telefona na nekom važnom događaju, ko koštica u štrudli od višanja, kao Nato agresija 1999, kao priča da je uranijum, eto tek, bilo ga je i ranije… Svi znamo šta sve nije u redu. Smeće u toj lepoti, to nikako nije lepo.

CisteRekeSrbije KR24

Odluka je pala, ideja se rodila. Volja postoji. Kupljeno je alpinističko uže i odgovarajući karabinjer. Formiramo tzv. Specijalnu jedinicu “Rajka od Rasine”, nešto kao udarnu brigadu, Delta odred, Gorsku gardu. Ko je odgovorio na poziv (a moram naglasiti da su ti standardno retki ili sve ređi), ušao je u srećne dobitnike. Vule, Žare, Novak, Veroljub, Vlada i ja. Nedostaje je još jedan za Sedmoricu mladih… Možda će Čak Noris da bane? Ali nama više treba čarobnjak Merlin ili Baš Čelik… Slučajni ribolovac, pravo niotkuda. Sedmi član, svedok našeg rada i sedeljke kod čistog vodopada…

Pokazao sam pravac gde nam je “neprijatelj”, kako nastupamo i kako se izvlačimo na početni položaj.

CisteRekeSrbije KR29

Spuštaju se redom…Vlada, Žare, Novak, Veroljub. Vule se prijavio da bude “kran”, a ja sam nešto između, potpomažem vuču smeća iz kanjona, pakujem, slikam i bodrim ekipu.

CisteRekeSrbije KR25

Uspeli smo. Kompletno. Ukupno 23 džaka smeća su bukvalno izvučena iz reke. Bilo je finih bacača smeća kao i obično, koji nam olakšavaju iznošenje (pakuju u džakove i tako deganžiraju). Ima i onih nevaljalih što bacaju šporet, sedišta i flaše al sve odvojeno (ovaj soj bacača je voajerskog tipa, oni vole da vide šta bacaju, komad po komad). To je teže izvući a i prikupiti. Novak je zadobio posekotinu, ali to nije poremetilo ni njega ni radni elan kao ni ručak kod “našeg” čistog i umvenog vodopada.

CisteRekeSrbije KR28a

Ostavili smo na vidnim mestima obeležja da je ovaj prostor (kao i na mestu prethodne akcije) očišćen i da se nadamo da bar na ovim mestima više neće da bude otpada.

CisteRekeSrbije KR26

Istog dana, nakon ručka, hteli smo da sredimo i jednu mini deponiju pored reke u Dubovcima. Ipak, ozbiljno smo potcenili njenu veličinu, a nažalost za istu je potrebna bar jedna traktorska prikolica i ozbiljnija zaštitna oprema i sadejstvo sa JKP Rasina u ljudstvu i kamionu. Nadamo se da ćemo je do jeseni ukloniti. Ako bude bilo moguće uz nekog krivorečanina, ako ne, obavestićemo ih kao i ovog puta, a oni će već u skladu sa obavezama i prioritetima da odluče šta im valja činiti.

Zahvalio bih se svim učesnicima kao i svima koji nas podržavaju na bilo koji način. JKP Rasini što je kao i prošlog puta pokupila smeće već sutradan.

Ukoliko su kontejneri teški za nabaviti kao i za rasporediti i održavati u našim planinskim razuđenim selima, dobra je ideja da svako selo ima određen ograđeni prostor (delom ozidan delom žičan) gde bi celo selo odlagalo otpad a JKP dolazilo da redovno odnosi. Možda je tako šta jednostavno, jeftino i efikasno. Razmislimo svi o tome ali nemojmo da ostane samo na razmišljanju. Hajmo da delujemo, jer ukoliko ne znate ili ne želite da znate, bukvalno svako selo u Brusu ima svoje divlje deponije koje su obično na izlazima iz sela ili na nekim vododerinama.

CisteRekeSrbije KR27

Nema dovoljne svesti građana, nema adekvatnog prostora za odlaganje otpada, nema kazni za bacače, od užeg gradskog jezgra do sela.

Budmo prva Opština u zemlji koja će u tu sferu da uvede red, ali stvarno, ne samo priče radi.

Rasina DR 0317 03

Vidimo se u reci, vidimo se na delu…
Aleksandar Milutinović,
Udruženje za zaštitu prirode i negovanje Srpskog nasleđa “Rajko od Rasine” iz Brusa

Fotografije pogledajte OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja