Uzori sa Kopaonika: Miloslav Kozić – Savetnik na dvoru

Miloslav Kozić – Savetnik na dvoru – iz knjige Uzori za nezaborav sa Kopaonika koju je priredio Miroslav Vučković

UzorisaKopaonika

U selu Ribari pod Kopaonikom u blizini srednjevekovnog grada Koznika rodio se Miloslav Kozić. Bio je napredno i ostvareno dete pa ga je otac dao u manastir da se opismeni. Učio je, napredovao i stigao do episkopskog zvanja. Postao je starešina Rakovačke mitropolije i imao je svetovno ime Venijamin.

Epiopiskop Venijamin Kozić postavnjen je za savetnika za crkvena pitanja na dvoru kneza Milana Obrenovića. Nije Venijamin Kozić zaboravio svoje Ribare i bistru Rasinu i kopaoničke gore. On je ličnost koji je u mnogome zaslužan da se čuje za ime Brus i da doprinese razvoju i napretku Brusa.
Zahvaljujući tome što je imao uticaja na namesništvo a kasnije i na kralja Milana Obrenovića, Brus dobija čitaonicu 1871. godine kada to nisu imala mnoga druga razvijenija mesta u Srbiji. Godinu dana pre otvaranja čitaonice u Brusu je započeta gradnja školske zgrade.
Brus mora da čuva sećanje na Venijamina Kozića jer je doprineo da se 21. jula 1871. godine Brus postavlja u red varošica u Srbiji. Malo se zna o ovom čoveku u Brusu i okolini a toliko je zadužio čitav bruski kraj.
Prema navodima A. Jeličića u svojoj knjizi Bruski tragovi prošlosti i sadašnjosti, školska zgrada u Brusu počela je da se gradi 1870. godine. Zgrada je imala tri učionice, visoke tavanice i velike svetle prozore. Proučitelj škole bio je uhapšen zbog visine učionica i velikih prozora. Ta zgrada je srušena 1965. godine.

Na molbu žitelja Brusa načelstvo kruševačko je poslalo Ministarstvu unutrašnjih dela Srbije „da se Brus varošicom proglasi“.
Namesnici Milivoje Blaznovac, Jovan Ristić i Jovan Gavrilović na svojoj sednici od 3. jula 1871. godine donosi odluku „da se Brus u Srezu Kozničkom Okruga Kruševačkoga za varošicu proglasi“
Dr. Branko Perunčić – Kruševac u jednom veku 1815-1915

Uzori za nezaborav sa Kopaonika
priredio: Miroslav Vučković

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja