„Pretnje novinarima vode do autocenzure“

mediji

Razvoj nezavisnih medija u zemljama Zapadnog Balkana je i sada, kao i ranije, centralni zadatak medijske politike OEBS-a u tom regionu. Jer mediji su ti koji omogućavaju pluralizam, kaže u intervjuu za DW Arlem Dezir.

DW: Mediji u zemljama Zapadnog Balkana su pod višestrukim pritiscima, što se odražava na slobodu mišljenja i štampe. Šta su, prema Vašim procenama, uzroci?

Arlem Dezir: Najveći problem medija na Zapadnom Balkanu je (opasnost po) bezbednost novinara. U prošlosti smo bili svedoci mnogih pretnji i napada. Počinioci još uvek uživaju previše slobode, a premalo je krivičnog gonjenja. Na primer, nedavno je u Crnoj Gori pucano na novinarku Oliveru Lakić – počinioci još nisu pronađeni. Tako nešto stvara klimu u kojoj novinari osećaju pretnje i zbog toga dolazi do samocenzure.
To je takođe pitanje respekta politike. Mediji moraju da se poštuju, pa i kada su kritički nastrojeni. Jer, mediji su po prirodi kritički. Oni su važni akteri svake demokratije, oni pozivaju na odgovornost one koji su na vlasti. To pomaže javnosti da dođe do nezavisnih informacija i omogućava pluralističku debatu.

Tekst u celosti OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja