Međunarodni dan Frankofonije – 20. mart

FrankofonijaBrus0314

Mart je mesec proslave francuskog jezika, njegove lepote, bogatstva i raznovrsnosti koji se obeležava u celom svetu raznovrstnim programima. Frankofonija je svakodnevica za oko 220 miliona ljudi u svetu kojima je francuski maternji jezik, koji je i zvanični jezik paralelno s engleskim u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

Frankofonija se u Srbiji proslavlja od 2006. godine, kada se Srbija priključila kao posmatrač Međunarodnoj organizaciji frankofonije, koja okuplja 77 zemalja. Francuski je drugi strani jezik koji se predaje u osnovnim i srednjim školama i pohađa ga 130.000 učenika. Postoje četiri katedre francuskog jezika na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a godišnje oko 3.300 polaznika pohađa kurseve francuskog u Francuskom institutu.
Svakog marta, Francuski institut nizom kulturnih dešavanja obeležava 20. mart – Međunarodni dan frankofonije.

U Brusu je već niz godina prikazivan program koji je posvećen obeležavanju meseca Francuskog jezika, u organizaciji profesorice Francuskog jezika Zorice Živadinović – Vidojević i njenih saradnka, učenika i profesora osnovne i srednje škole iz Brusa, koji su se trudili da pokažu da ne morate da poznajete ovaj jezik da biste uživali u programu ove manifestacije.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja