Skupština Srbije usvojila Zakon o Centralnom registru stanovništva

zastavasrbija

Skupština Srbije usvojila je 14. marta 2019. godine Zakon o Centralnom registru stanovništva koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatake o građanima iz 13 različitih službenih evidencija.

Centralni Registar stanovništva objediniće podatke kao što su registar matičnih knjiga, evidencije o državljanstvu, evidencije o matičnim brojevima građana, evidencije prebivališta, boravišta i privremenog boravka u  inostranstvu, evidencije o ličnim kartama, evidencije o putnim ispravama, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, evidencije poreskih obveznika,  evidencije o strancima.

„Zadovoljstvo mi je što je još jedan važan zakon usvojen u Narodnoj skupštini. Uspostavljanje ovakvog registra biće još jedan korak bliže modernoj, efikasnoj i ekonomičnoj upravi“, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je istakao da sada predstoji veliki posao oko uspostavljanja ovog registra i objedinjavanja podataka i da je početak primene ovog zakona predviđen za 1. septembar 2020. godine.

„Ovo je prvi put da će se podaci o građanima koji su od značaja za ostvarivanje njihovih prava naći u okviru jedne jedinstvene, centralizovane i pouzdane državne baze podataka koja sadrži tačne i ažurne podatke o stanovništvu Republike Srbije u elektronskom obliku, “ istakao je ministar.

Ružić je naglasio da je korišćenje podatka iz ovog registra besplatno, a građani u postupcima pred organima, prilikom ostvarivanja svojih prava, neće imati troškove, niti će svoje vreme trošiti na pribavljanje takvih dokumenata, već će to država činiti za njih.

„Sve ovo će za krajnji cilj imati da svaki naš građanin bude zadovoljan uslugama različitih institucija, što i predstavlja cilj reforme javne uprave – uprava koja je servis građana i privrede“, rekao je ministar Ružić dodao da ovo predstavlja i jeftiniji rad za državu, jer će organi preuzimati podatke iz ove baze bez ikakvih troškova.
izvor:mduls.gov.rs

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja