Komunikacijom do solidarnosti među svim ženama

U Aleksandrovcu, 27. februara 2019., održan javni događaj povodom završetka murala sa temom ženske solidarnosti

UZpescanikKS ACmural
Događaj je obuhvatio dve aktivnosti – najpre je u prostorijama Narodne bIblioteke svečano otvorena izložba fotografija sa prizorima iz života seoskih žena a nakon toga su svi prisutni pošli do murala, u ulici 29. novembra.

Izložba fotografija sa prizorima iz života seoskih žena pod nazivom „U polju, u dvorištu…“, autora Dimitrija Petkovića iz Kruševca, nastale su pre nekoliko godina u okviru zajedničkog projekta na osnaživanju seoskih i romskih žena za borbu protiv diskriminacije.
Nakon pozdravne reči direktorke biblioteke Danice Knežević, jedna od organizatorki događaja u Aleksandrovcu, Snežana Zarić, Ž kao žena i kao Župa, zahvalila je prisutnima na dolasku i kazala da su izložba i oslilkavanje murala rezultat saradnje i napora, koje Mreža žena Rasinskog okruga ulaže u unapređenje svakodnevnog života žena na ovim prostorima.
Snežana Jakovljević, aktivistkinja Peščanika istakla je da žene na selu žive teško, da su vrlo opterećene poslovima u kući i u njivi i, da bez obzira što veoma doprinose porodičnom dohotku, često same ostaju nezbrinute i bez penzije. Ona je navela podatak da je među vasnicima poljoprivrednog zemljišta u Srbiji samo 18% žena.
Maja Konstantinović, UŽ Peščanik je govorila o projektu „Komunikacijom do ženske solidarnosti“, koji je u saradnji sa organizacijama iz Italije, Francuske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, realizovao Kulturni centar Grocka.
Mural u Aleksandrovcu nastao je upravo u okviru ovog projekta zahvaljući činjenici da je UŽ Peščanik partnerska organizacija iz Srbije.
Slavica Stanojlović Urošević, UŽ Peščanik je podsetila na zajedničke napore koje Mreža žena Rasinskog okruga ulaže u unapređenje života žena i kazala da je cilj projekta „Komunikacijom do ženske solidarnosti“ osnaživanje žena na selu i u malim urbanim sredinama putem kontakata i saradnje sa ženama u drugim mestima i zemljama, dodavši da je veoma važno što se mural nalazi u Aleksandrovcu i zahvalila lokalnoj zajednici na logističkoj i političkoj volji da se mural oslika na javnom prostoru.

Nakon događaja u biblioteci, pristutni i prisutne su zajedno otišli do murala, u ulici 29. novembra, koji za temu ima solidarnost među ženama. Sam motiv sastoji se od figure dve žene, od kojih je jedna u polusedećem položaju jer je prema podu /nazad vuku predrasude i stereotipi, dok druga žena stoji nasuprot njoj, pruža joj ruku i pomaže joj da se uspravi, pozivajući se pri tom na medjunarodne i domaće zakone o ravnopravnosti i protiv diskriminacije. Slogan koji prati motiv je „Podržimo jedna drugu! – Solidarnost među ženama je važna“.

Napominjemo da je u okviru projekta „Komunikacijom do ženske solidarnosti“ ili u originalu, na engleskom: WOMCOM (Women Communication for Solidarity) urađeno još 5 murala, jedan u Grockoj, a preostala četiri  na Hvaru, u Mostaru, u Padovi i Strazburu.

Izrada murala, kao i sam projekat podržan je od Evropske Unije, Erasmus + programa za Zapadni Balkan.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja