Ana Milosavljević iz Lepenca čuva tkanje od zaborava u bruskom kraju

AnaMilosavljevic01

Kada se pomene tkanje svi pomisle na razboj a stariji se prisete priča da su nekada skoro sve kuće na selu imale razboj na kom se tkala odeća i druge stvari koje su bile neophodne za domaćinstvo. Taj tradicionalni zanat polako nestaje i pada u zaborav ali u selu Lepenac kod Brusa ovim zanatom se bavi Ana Milosavljević koja osim što čuva tkanje od zaborava na ovaj način pokušava da dopuni kućni budžet.

Ana je domaćica koja sama brine o svoje troje dece, kući i ostalim poslovima ali i pored puno obaveza nađe vremena da sedne za razboj i tka – staze, prostirke, krpare, podmetače za čaše…

AnaMilosavljevic01a

“Sa radom na razboju počela sam oktobra meseca prošle godine. Sama sam učila i naučila preko CD-a i interneta. Tkanje na razboju je veoma zahtevan i skup zanat. Osnovno i najzahtevnije je izrada osnove za tkanje kada se određuje dužina i širina što zavisi od predmeta koji će se tkati – ako se dobro podesi osnova onda je kasnije lakše jer ispravke nema.
Kada ima posla uglavnom radim predmete po narudžbini – materijal je uglavnom bukle (više pamučnih niti upredene) i pamučne trake. Cena proizvoda zavisi od dimenzija – širina je do 80 cm dok dužina može biti koliko je potrebno.
Proizvodima koje tkam može da se dopuni kućni budžet jer sam nezaposlena i samohrana majka… Možda bi moglo i da se zaradi ali veliki je problem prodaja naročito za mene jer imam puno obaveza u kući. Povremeno izađem četvrtkom na pijac i prodajem, ali to je samo kada mi vreme dozvoli zbog obaveza oko dece.
Proizvodi su višenamenski i mogu se koristiti za prekrivanje kreveta, fotelja, stolica, podova i pločica. Llako se održavaju pranjem u mašini na 30°. Izbor boja je raznovrstan i veliki, postoji mogućnost kombinovanja više boja po želji kupca.”

Ukoliko vam je potreban kvalitetan proizvod tkan na razboju i to još određenih dimenzija obratite se Ani Milosavljević na tel +381 64 19 127 41

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja