Vannastavne aktivnosti učenika OŠ “Branko Radičević“ Razbojna tokom novembra 2019

Koznik005

Učenici osnovne škole Branko Radičević iz Razbojne kao i područnih odeljenja redovno izvode vannastavne aktivnosti. Tokom novembra meseca izveli su izlet do srednjovekovnog grada Koznik, obišli su manastir Strmac kao i firmu “Sweet Home”.

Koznik002

Dvadesetak učenika viših, a većim delom nižih, razreda OŠ “Branko Radičević“  02.11.2019. godine tokom prepodneva krenuli su put Grčaka odakle su se pešice popeli do ostataka srednjovekovnog grada Koznik koji se nalazi 10 kilometara severozapadno od Brusa, na desnoj obali reke Rasine i obroncima planine Željin.

Učenici su se za dva sata popeli od reke Rasine sve do vrha zidina Koznika koji se nalazi na 922m nadmorske visine. Iako ovaj uspon nije bio nimalo naivan, naročito za učenike isturenih odeljenja iz Žunja i Dubaca, nijednog trenutka niko od učenika nije zažalio što je krenuo u ovu avanturu. Tokom puta nastavnici su imali prilike da deci kažu nešto više o daždevnjaku koga su učenici i uslikali kao i o tome za šta se koristi bukov „trud“.

Koznik004
Kada smo stigli do samih zidina, učenici su pokazali neverovatnu radoznalost i ljubopitivost za istoriju Koznika, način gradnje i života u samom utvrđenju. Sigurno da je radoznalost kod učenika dodatno probudio i susret sa arheolozima koji su baš tog dana radili na arheološkim istraživanjima fokusiranim na podgrađe koje se nalazilo ispod centralnog utvrđenja a prostiralo se prema južnoj strani i zahvatalo više hektara površine. Učenici su imali prilike da vide zidine podgrađa koje se pomaljaju iz zemlje kao i neke od zakopina nekadašnjih zgrada, verovatno trgovina ili radionica koje su nekada bile u funkciji grada.

Koznik006

Kao što je to već sada i tradicija, nakon obilaska lokaliteta učenici su se takmičili u fudbalu, trci u džakovima, vezanih nogu i nošenju na „krke đake“. U popodnevnim satima usledio je povratak u Razbojnu, sa pregršt lepih uspomena i tek ponekom ogrebotinom.

Strmac001

Ambijentalna nastava je realizovana 14.11.2019. kada su učenici iz Žunja i učenici drugog i trećeg razreda iz Dubaca u pratnji svojih učitelja posetili manastir Strmac i firmu “Sweet Home”.
Učenici su prvo prisustvovali liturgiji u manastiru Strmac nakon koje su obišli izvor svete vode, doručkovali i igrali se u okolini konaka i manastira.

SweetHome001
Potom je usledila poseta hladnjači u Batotu. Ovde su učenici videli kako se voće prozvedeno u našem kraju zamrzava, skladišti i pakuje za dalji transport. Takođe su se upoznali sa procesom pravljenja domaćeg ajvara a imali su priliku isti i da degustiraju.

SkolaBatote003

Nakon posete hladnjači “Sweet Home” uputili su se ka svojim drugarima u isturenom odeljenju OŠ „Jovan Jovanović – Zmaj“ u Batotu gde su obišli staru i novu školu, upoznali se sa učiteljicom i učenicima mlađih razreda i imali zajedničke aktivnosti. Najinteresantnija im je, naravno, bila fudbalska utakmica. Učenici su imali priliku da vide nešto novo, povežu teorijska znanja sa praksom , unaprede i obogate svoja znanja kao i da se druže sa svojim vršnjacima koji pohađaju drugu školu.
“Na kraju ne možemo a da ne pomenemo divne ljude koji su nam izašli u susret i učinili da ovaj dan zaista bude poseban, a to su Milijana Todorović (direktorka OŠ „Jovan Jovanović – Zmaj“), Dragiša Miljković (vlasnik firme Sweet Home) i Milan Kačarević (starešina manastira Strmac).” – istakao je Aleksandar Kovačević, profesor engleskog jezika u OŠ “Branko Radičević” u Razbojni.
izvor i fotografije:Aleksandar Kovačević

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja