Šabić, Nenadić i Dobrašinović prisustvovali tribini u Brusu

Brus tribina121119

Brus,16.11.2019. Na tribini u Brusu koja je održana 12. novembra 2019. godine na temu  “Građanska kontrola javnih nabavki i praćenje planiranja i implementacije budžeta SO Brus”  panelisti su bili Rodoljub Šabić, advokat i exPoverenik za slobodan pristup informacijama od Javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; Nemanja Nenadić – Transparentnost Srbija; Dragan Dobrašinović – Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Tribina je održana u organizaciji NVO “Lokalna Kuća Razvoja Brus” uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo – Srbija iz Beograda, a na tribini su učestvovali i Slobodan Vidojević, odbornik SO Brus i bivši predsednik Opštine Brus; Aleksandar Grbić, ex privatni preduzetnik iz Brusa i Aleksa Stevanović, ex privatni preduzetnik iz Brusa.
Panelisti su pričali na temu informacija od javnog značaja – Rodoljub Šabić, o značaju transparentnosti odluka i rada opštinske vlasti i javnih preduzeća i ustanova – Nemanja Nenadić, o kontroli javnih finansija i javnih nabavki u cilju suzbijanja korupcije – Dragan Dobrašinović, zatim o radu lokalne vlasti i lokalnog parlamenta – Slobodan Vidojević, dok su o privrednom ambijentu i javnim nabavkama na lokalu govorili Aleksandar Grbić i Aleksa Stevanović.
Po izlaganju panelista u diskusiju su se uključili i prisutni građani koji su uglavnom izneli svoja zapažanja i primećene nepravilnosti u radu lokalne vlasti i drugih subjekata na lokalu.
Sajt BrusONLINE.com ne učestvuje u ovom projektu ali je kao i više puta do sada ispratio dešavanje i očekuje da se pojave Građani koji će inicirati mnogo bolji ambijent za život na teritoriji opštine Brus podjednako za sve građane a ne uglavnom za odabrane kao što je to bilo u prethodnom i prethodnim periodima. Takođe uskoro očekujemo pojavljivanje i oglašavanje lokalnih nezavisnih medija jer po rečima organizatora tribine “očekuje se veća participacija građanstva i lokalnih nezavisnih medija” i da ih pitamo “Gde ste bili do sada?”
Nadamo se da će ovaj projekat koji sprovodi Lokalna Kuća Razvoja Brus biti mnogo uspešniji nego projekat iz 2013/14. godine, na temu uvođenja Elektronske pisarnice u OU Brus, koji su radili u saradnji sa Opštinom Brus.
Naredni događaj na temu “Građanska kontrola javnih nabavki i praćenje planiranja i implementacije budžeta SO Brus” planiran je za 21/22. decembar 2019. godine kada bi trebalo da se održi dvodnevna radionica, u Brzeću ili na nekoj lokaciji u Brusu ili okolini, sa krajnjim ciljem da se formira Budžetski Forum sastavljen od predstavnika nevladinog i biznis sektora.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja