U Krivoj Reci kopaoničkoj obeležen mesec borbe protiv raka dojke i Svetski dan hrane

KrivaReka DZ10191

U prostorijama škole u Krivoj Reci kopaoničkoj tokom oktobra obeležen je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke i Svetski dan pravilne ishrane.

Povodom obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke dana 16. oktobra održana je tribina pod nazivom “Prevencija karcinoma je zlatni standard” u organizaciji medicinske sestre Svetlane Novčić, koja već godinama požrtvovano radi na terenu, i DZ Brus.

KrivaReka DZ10192

Pre održavanja tribine dr Milomir Petrović, direktor DZ Brus, Zorica Grujić, glavna sestra DZ Brus,  nastavnici i osoblje škole u Krivoj Reci, kao i meštani Krive Reke dočekali su goste iz DZ Kruševac – dr Marinu Kostić direktorku, dr dr Rada Joksimović Zmejkoski, načelnicu radiološke dijagnostike i Marijanu Pavlović, glavnu sestru DZ Kruševac. Ovim susretom i druženjem nastavljena je veoma bitna saradnja ove dve ustanove Rasinskog okruga u okviru prevencije bolesti i rada na terenu, kao i u okviru Akreditacije zdravstvenih ustanova.

KrivaReka DZ10193

Tokom tribine održana su dva predavanja “Prevencija raka dojke” koje je održala dr Rada Joksimović Zmejkoski, specijalista radiologije  ,načelnik službe, supervizor i koordinator za Rasinski okrug u borbi protiv karcinoma dojke a potom i predavanje “Prevencija raka grlića materice” koje je održala dr Sonja Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva, šef odeljenja zdravstvene zaštite žena DZ Brus.

KrivaReka DZ10196

Cilj obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Petogodišnje preživljavanje je u tom slučaju iznosi oko 95%. Ovom prilikom učesnici tribine zahvalili su se meštanima Krive Reke i organizatorima uz apel da samo rano otkrivanje bolesti garantuje i izlečenje, i da je zdrava žena stub zdrave porodice.

KrivaReka DZ10194

Istog dana, povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, 16. oktobar,  u holu škole održana je izložba pod sloganom „Bezbednost hrane u svetu – klimatske promene i energija biljnog sveta“ uz skretanje pažnje da u uslovima globalnog zagrevanja i zagađivanja planete, zaštita izvora i bezbednosti hrane ima izuzetnu važnost u zaštiti i očuvanju zdravlja ljudi.

KrivaReka DZ10195

Takođe oktobar mesec je mesec obeležavanja pravilne ishrane čiji je cilj informisanje javnosti da se pravilne navike u ishrani stiču u najranijim uzrastima života i da je usvajanje zdravih stilova života omogućeno zajedničkim angažovanjem zdravstvenih i obrazovnih ustanova, uz učešće roditelja, medija, društveno-humanitarnih, sportskih, kulturnih i drugih organizacija i udruženja.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja