Održan međunarodni pohod na Tresku u okviru manifestacije Dani Preobraženja 2019

PSDSrebrnac08193

U okviru manifestacije Dani Preobraženja 2019 kojom se obeležava Dan opštine Brus i ove godine je PSD Srebrnac organizovao tradicionalan pohod planinara koji je imao i međunarodni karakter.

Planinarsko skijaško društvo “Srebrnac” Brus je izvelo 14. Pohod Preobraženja sa usponom na Tresku 1439 mnv.

PSDSrebrnac08192

Okupljanje učesnika je bilo ispred crkve Svetog Preobraženja u Brusu a start iz sela Boranci.

PSDSrebrnac08191

U pohodu su učestvovali, u prvom redu tradicionalni prijatelji PSD “Srebrnac”, planinari iz Kruševca, članovi PSD “Jastrebac”, PD “Kablar” Čačak, PSD “Beljanica” Svilajnac, kao i planinari iz Paraćina, Ćuprije, Aleksinca, Velike Plane, Niša… i dvoje planinara iz Slovenije, članovi PD Kopar. Ukupno 119 planinara i planinarki iz 12 društava.

Najmlađi i najstariji učesnik pohoda bili su članovi PSD “Jastrebac” – Nikola Anđelković, 5 godina, i Dragan Stamatović, 95 godina koji redovno učestvuje na akcijama PSD “Srebrnac”, kao i svima poznati „Crni“ koji je učestvovao na 13 akcija.

Na 14. Pohodu preobraženja učestvovali su i planinari iz Slovenije Robert Škrokov i Martina Vinyasa, članovi su PD Koper iz Kopra, pa se može reći da je ovo bio međunarodni pohod na Tresku.

PSDSrebrnac0819 RM1

“Veoma nam je drago što smo učestvovali jer imamo jedno novo iskustvo s obzirom da smo prvi put na organizovanom planinarenju u Srbiji. Bilo nam je vrlo zanimljivo jer je na pohodu učestvovao veliki broj učesnika i planinarskih društava.

PSDSrebrnac0819 RM2

Posebnu zahvalnost pružamo PSD “Srebrnac” na dobroj organizaciji pohoda i dobro pripremljenoj i obeleženoj stazi. Treska je na nas ostavila predivan utisak. U nekom narednom periodu želja nam je da posetimoe i druge vrhove Srbije. Posebna interesovanja imamo za planinu Rtanj o kojoj smo puno toga čuli u Sloveniji. Naravno Kopaonik nas je skroz očarao jer smo prethodnih dana u sopstvenoj organizaciji obišli staze i vrhove na Kopaoniku” rekli su Robert i Martina, članovi PD Koper iz Kopra.

PSDSrebrnac08194

“Najvažnija nam je potvrda da smo izabrali pravi cilj. Mnogi se do sada nisu penjali na Tresku pa su prijatno iznenađeni da uopšte postoji u Srbiji nešto što podseća na teže staze u visokim planinama.

PSDSrebrnac08195

Učesnici pohoda su oduševljeni Treskom jer im je probudila „adrenalinski“ osećaj. Mnogi su zato šetali od desnog do levog vrha i uživali u pogledu a potvrda za to je i što se na kraju nikome nije žurilo na ručak pa se akcija  protegla na ceo dan. 

PSDSrebrnac08196

Kad je o ručku reč, planinari uvek komentarišu kakav je pasulj organizator pripremio. Svaka čast osoblju Restorana „SalkomS“ u Brusu koji su se potrudili i spremili odličan pasulj što je veliki doprinos uspehu akcije.” poručuju iz PSD “Srebrnac” Brus

PSDSrebrnac08197

Nadamo se da će ova akcija doprineti još većem podsticaju i razvoju planinarstva na teritoriji opštine Brus. 

Fotografije sa Pohoda Preobraženje 2019 OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja