Monodrama “Milunka Savić” večeras u porti crkve u Brusu

monodrama Milunka0819

Večeras će, u okviru manifestacije obeležavanja Dana opštine Brus Dani Preobraženja 2019, u porti crkve u Brusu biti održano DUHOVNO VEČE i odigrana monodrama “MILUNKA SAVIĆ” u izvođenju glumice Vesne Stanković.

Monodrama “Milunka Savić” je ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta – Vesne Stanković. Može se reći da je to lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…). 

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu od prve puške, do prve metle.

Tekst monodrame je napisala glumica Vesna Stanković koja i igra junakinju srpskih oslobodilačkih ratova. Inače Vesna Stanković je aktivna u teatruu Balkan Novi Pokret gde se ostvaruje kao glumica i pisac brojnih pozorišnih dela ali i kao reditelj. Igrala je gotovo na svim značajnim scenama beogradskih pozorišta. Aktivno se bavi pedagoškim i edukativnim radom kao i posebnim glumačkim programima i radionicama.
Dobitnica je više domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja kao glumica ali i kao autor pozorišnih predstava.

“Milunka Savić”petak 16. avgust u 20:00 časova, porta gradske crkve u Brusu

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja