DZ Brus: Epidemiološka situacija u opštini Brus stabilna, poštujte savete medicinskih radnika

DZBrus 1603201

Dom zdravlja Brus preduzima sve mere kako bi zaštita građana opštine Brus od korona virusa bila što efikasnija.

“Epidemiološka situacija u opštini Brus je stabilna i nema pacijenata sa simptomima korona virusa. Za sada ima tri lica koja se iz predostrožnosti nalaze u samoizolaciji jer su doputovali iz zemalja koja su navedena u spisku Ministarstva zdravlja Srbije. U objektu DZ uvedene su pojačane mere higijene. I ovom prilikom molim građane da se pridržavaju saveta i preporuka medicinskih radnika kao i Štaba za vanredne situacije opštine Brus. Pacijentima koji primete simptome preporučuje se da ne dolaze lično u Dom zdravlja već da se prvo jave telefonom izabranom lekaru u DZ Brus na tel 037 382 66 45 ili Zavodu za javno zdravlje Kruševac na tel 037 43 87 94 i prate uputstva koje dobiju.” rekla je u telefonskom razgovoru dr Sonja Pavlović, direktor DZ Brus.

DZBrus 1603202

Medicinski radnici apeluju na građane opštine Brus da ne stvaraju paniku i da poštuju savete za efikasniju zaštitu od korona virusa:
– Često perite ruke vodom i sapunom (u trajanju od najmanje 20 sekundi) ili sredstvima koja sadrže 70% alkohol.
– Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.
– Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.
– Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama.
– Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i ruke odmah operite.
– Hiruršku masku koristite ako kijate i kašljete ili ukoliko negujete bolesnog člana porodice dok se maska ne ovlaži. Nakon skidanja maske obavezno temeljno oprati ruke.
– Često provetravajte prostorije u kojima boravite.
– Izbegavajte boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi – sredstva javnog prevoza u vreme većih dnevnih gužvi, odlazak u supermarkete, tržne centre i druga mesta javnog okupljanja
– Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte lekara telefonom.
– Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.
– Održavajte higijenu životnog prostora

Ruke perite PRE:
– neposrednog kontakta sa hranom i pripreme hrane
– dodirivanja usta, nosa i očiju
– kontakta sa bolesnikom
 i POSLE:
– brisanja nosa, kašljanja, kijanja
– upotrebe toaleta
– kontakta sa životinjama
– rukovanja otpadom ili čišćenja prostorija
– vožnje gradskim prevozom ili dodirivanja predmeta koji su u dodiru sa velikim brojem ljudi
– kontakta sa bolesnikom

Simptomi zaraze korona virusom:
Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome slične gripu poput: povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora.
Starije osobe i osobe s hroničnim bolestima (poput povišenog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa, poremećaja jetre i bolesti disajnih puteva) imaju veći rizik razvoja težih oblika ove bolesti. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta.

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je posebne telefonske brojeve za sve informacije o korona virusu (COVID-19). OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja