U toku Topličkog ustanka vođena bitka u blaževačkom kraju na Ćelavici 24. februara

O Topličkom ustanku, legendarnom vojvodi Vojinoviću i njegovim hrabrim ustanicima, u Blaževu i okolnim selima, kružile su brojne zanimljive priče. Mnoge su zaboravljene. Neke su uspele da se očuvaju do danas.

Blazevackipredeo

Po okupaciji Srbije u Prvom svetskom ratu u okupacionoj podeli blaževačka regija je ulazila u sastav bugarske okupacione zone. Imajući u vidu slobodarski duh, koji je krasio narod ovog kraja, onda i nije slučajno što su Blaževo, Belo Polje, Iričići i druga okolna sela bili baza komitskog odreda Koste Vojinovića u Topličkom ustanku.

KVojinovic ceta 1

Na prostoru blaževačkog kraja komite Koste Vojinovića vodile sa Bugarima i Austrijancima nekoliko najznačajnijih borbi. Jedna od borbi vođena je sa Austrijancima 24. februara 1917. godine na Ćelavici, između sela Iričići, Radunje i Babica. Prema dostupnim podacima tada je poginulo 33, a zarobljen jedan neprijateljski vojnik. U borbi na Ćelavici je poginuo i komita Jović Svetislav iz Sudimlje.
I na kraju ovog teksta o Topličkom ustanku u blaževačkom kraju citiraću reči prof Radoljuba Jotića, “da me često muči dilema, da li smo dostojni slavnih predaka? Ako i vi imate istu dilemu, onda ima nade. Na grobovima junaka Topličkog ustanka obraz je izgubljen. Postoji nada da bar dušu spasimo.”
izvor: Radoljub Jotić, profesor istorije
Priče o Topličkom ustanku… OVDE

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja