Narodna biblioteka Brus 27. januara postavila izložbu knjiga povodom školske slave Svetog Save

Brus biblioteka270120

U prostorijama Narodne biblioteke Brus 27. januara postavljena je izložba knjiga povodom školske slave Svetog Save koju su čitaoci i građani mogli pogledati od 07:00 do 15:00 časova.

SvetiSava bibliotekaBrus

Sveti Sava je bio srpski monah, književnik i prvi arhiepiskop nezavisne Srpske pravoslavne crkve. Rođen je oko 1175. godine kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane Nemanjić, ćerke carigradskog imperatora Romana. Kada mu je bilo 17 godina upoznao je jednog monaha i sa njim se uputio ka manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori, napustivši očevu kuću. U tom manastiru se zamonašio 1192. godine kada je i dobio ime Sava. Godine 1196. veliki župan Stefan Nemanja napušta svoje kraljevstvo i u manastiru Studenica postaje monah i dobija ime Simeon. Dve godine kasnije Sava i Simeon osnivaju manastir Hilandar na Svetoj gori.

Sveti Sava je preminuo 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj pri povratku sa hodočašća u Jerusalimu. Vest o Savinoj smrti stigla je u Srbiju 27. janura. Njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak, kralj Vladislav 1237. godine.

Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan svog utemeljivača države i školstva. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji. Đaci i prosvetni radnici ovaj dan proslavljaju svečano, uz priredbe, akademije i sečenje slavskog kolača.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja