Vodopad Jelovarnik – kako doći iz Brzeća

Vodopad Jelovarnik zahvata jugoistočni deo teritorije Nacionalnog parka Kopaonik. Do vodopada se iz Brzeća stiže tako što na prevoju Mramor, kod spomenika skrenete desno i nastavite lokalnim makadamskim putem koji vodi ka vodopadu koji je od prevoja Mramor udaljen je oko 4,5 km. Ovaj put vodi i ka rudniku Zaplanina.

Na putu ka vodopadu prolazi se kroz selo Čelići, jedino selo na teritoriji nacionalnog parka, čije stanovništvo se bavi isključivo stočarstvom i voćarstvom.

Krećući se makadamskim putem naićićete na oznake koje vas navode ka Vodopadu Jelovarnik uz obaveštenje koliko je potrebno vremena za pešačenje.

I posle laganog pešačenja stižete do uređene staze, sa desne strane puta, dugačke oko 150 metara koja vodi do Vodopada Jelovarnik.

Vodopad Jelovarnik formira se na Zaplaninskoj reci, koja izvire u podnožju Nebeskih stolica. Vodopad je kaskadnog tipa i u vreme velikih padavina se pretvara u jednu celinu, veliki vodopad dužine 82 metra. Voda je kristalno bistra i impozatntan je prizor uz zrake sunca koji se probijaju kroz gustu bukovu šumu.

Lokalitet Vodopad Jelovarnik je prirodni spomenik i strogo je zaštićen od svih aktivnosti. U ovom rezervatu razvila se najbujnija bukova šuma na Kopaoniku pa su pojedina stabla visoka 30-35 m i debela preko 1 m. Takođe, ovde se može videti planinski javor, glacijalni relikt i endemit Balkanskog poluostrva.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja