GSS Srbije pojačali novi članovi – Pri i Meri

Kopaonik 18.07.2021. Holanski ovčar Pri i mešanac belgijskog i nemačkog ovčara Meri novi su članovi Gorske službe spasavanja (GSS).

U nekoj od budućih akcija spasavanja i potrage za nestalim osobama učestvovaće i ovi psi. Njihova obuka traje neprestano, ali su procene da kada budu imali oko dve godine moći će samostalno da učestvuju u pretrazi.

„Pri i Meri imaju veoma dobru genetiku, i mi kao služba smo veoma srećni što su sada sa nama. Na treninzima uvek gledamo da im promenimo i terene i okruženja, kako bi bili što bolje pripremljeni za svaku akciju pretrage za nestalima. Na primer, važno je da tokom treninga imaju pretrage i u šumi i u ruševinama, kako bi brzo mogli da se prilagode svim nepredviđenim situacijama koje se spasiocima Gorske službe spasavanja dešavaju na terenu“, rekao je Petar Plužnikov, vodič pasa u Gorskoj službi spasavanja.

Gorska služba spasavanja Srbije dobrovoljna je i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u
nevolji, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…
foto:GSS Srbije

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja