Terenska testiranja Gorske službe spasavanja u Italiji i na Kopaoniku

Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije učestvuju u evropskom  projektu “SIXTHSENSE” koji je napravljen u cilju praćenja zdravlja uz  senzornu povratnu spregu, za postizanje bolje situacione svesti. Zato  su učestvovali u paketu terenskih ispitivanja koja su održana u  Italiji i na Kopaoniku. Testiran je beta prototip uređaja koji mere  frekvenciju otkucaja srca, nivo laktata u krvi, kao i spoljnu i  unutrašnju temperaturu.

„Na Kopaoniku smo, posle Italije, testirali elektrode preko kojih  spasioci dobijaju određene poruke putem elektro taktilne stimulacije  tokom simulacije spasilačke akcije. U pitanju je razvoj nove  tehnologije bezkontaktnog prenosa informacija koji je u beta prototip  fazi. Nama je to veoma značajo, jer ovakve nove tehnologije čuvaju  zdravlje naših spsailaca koji ponekad spasavaju živote ljudi u zaista  ekstremnim uslovima“, rekao je Srđan Paroški, spasilac Gorske službe  spasavanja Srbije.

U testiranju su, osim spasilaca Gorske službe spasavanja, učestvovali  i istraživači sa prestižnih evropskih univerziteta koji se bave ovom  vrstom nauke,  kao i spasioci iz GSS stanice Mostar (BIH). Testove je  ukupno prošlo 15 ispitanika, u periodu od tri dana.

Cilj ovog multidisciplinarnog istraživačko inovacionog projekta je  razvoj nosivog sistema za praćenje zdravlja operativaca spasilačkih  službi sa taktilnom povratnom spregom, koji spasiocima omogućava da u  opasnim situacijma “osećaju” svoje trenutno stanje, i eventualne  zdravstvene rizike.

Pomoću prediktivnih modela zasnovanih na multimodalnim podacima sa  senzora koji mere biološke parametre (npr. laktacija, Na, K, srčani  ritam, temperatura) ovaj sistem bi omogućio spasiocima ranu detekciju  rizičnih faktora koji bi mogli dovesti do brzog pogoršanja njihovog  zdravlja i/ili radnih sposobnosti.

Ova tehnologija omogućiće praćenje u realnom vremenu više spasilačkih  ekipa i operativaca na terenu, unapređujući efikasnost tima, njihovu  bezbednost i uspešnost operacije. U okviru  „SIXTHSENSE” projekta  spasioci Gorske službe spasavanja nosiće ove uređaje u spasilačkim  akcijama.

Ceo projekat finansiran je od strane Evropske unije.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna  organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim  planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u  nevolji, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog  saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca,  od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski  penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima  lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih  jedinica policije, studente…

FOTO Gorska služba spasavanja

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja