Svetosavska nagrada grada Kruševca uručena književniku i umetniku Ljubiši Bati Đidiću

KS Svetosavskanagrada0122

Kruševac 26.01.2022. U Kruševačkom pozorištu sinoć je održana tradicionalna Svetosavska akademija na kojoj je dodeljena Svetosavska nagrada književniku i umetniku Ljubiši Bati Đidiću. Organizator manifestacije je Kulturni centar, Eparhija kruševačka i pozorište.

U ime Njegovog Preosveštenstva Episkopa kruševačkog Gospodina Davida, obratio se i blagoslovio svečani skup, sekretar Eparhije Dragi Veškovac. On je podsetio na životopis prvog starešine samostalne srpske crkve, prosvetitelja, književnika, zakonodavca, neimara manastira i crkava, pokretača umetničkog i prosvetnog stvaralaštva…

Nakon besede sekretara Eparhije, govorila je gradonačelnik Jasmina Palurović: “Grad zajedno sa Kruševačkom eparhijom obeležava Savindan u duhu sabornosti, ljubavi i mira. Sveti Sava je oplemenio dušu Srbije vrlinama izvornog hrišćanstva sa Istoka, koje je on propovedao na razumljiv način, stvorivši poseban vid pravoslavlja – naše svetosavlje.

Lepota i neprolaznost njegovog dela i danas je, ne samo deo naše tradicije, nego temeljna nacionalna i duhovna odrednica srpskog naroda“.

Besedu o Svetom Savi proizneo je protojerej stavrofor Đorđe Marjanović, arhijerejski namesnik temnićki.

Centralni deo Akademije bio je posvećen dodeli Svetosavske nagrade, na čiji istorijat je podsetila direktor Kulturnog centra i predsednik Saveta za dodelu nagrade, Violeta Kaplarević.

Ova nagrada ustanovljena je 2005.godine i dodeljuje se za najveća dostignuća u oblasti umetnosti, kulture, prosvete i nauke za Grad Kruševac, u cilju isticanja i vrednovanja stvaralaštva i njihovog doprinosa kao trajni oblik priznanja.

Svetosavsku nagradu (Povelja i novčani iznos) je dobitniku Ljubiši Bati Đidiću, književniku i zavičajnom stvaraocu uručila Gradonačelnica.

LjubisaBataDjidic 0618a

Ljubiša Bata Đidić – pesnik, prozaist, esejist, putopisac, dečji pisac, antologičar…čija je književnost zastupljena u stranim antologijama. Đidićev literarni opus je prevođen na mnoge jezike. Dobitnik je brojnih priznanja, nosilac Ordena sa zlatnim vencem, Vukove nagrade, Zlatne značke KPZ, Zmajeve nagrade, Zlatnog prstena despota Stefana Lazarevića, Oktobarske nagrade grada Kruševca… Član je Udruženja književnika Srbije i dugogodišnji direktor i urednik „Bagdale“.
Svetosavska nagrada grada Kruševca je još jedno u nizu priznanja kojim se Đidić ovenčao, zauzimaće posebno mesto u njegovoj biografiji. Da je nagrada otišla u ruke pravog Svetosavca govori i činjenica, da će se, kako je sam izjavio zahvalivši se ujedno i na uručenom priznanju, odreći novčanog dela u korist obnove česme Jelene Balšić.

U programu Akademije su učestvovali glumci Kruševačkog pozorišta, Katarina Božić i ansambl “Beli anđeo“ i drugi umetnici koji su doprineli da i ovogodišnja Svetosavska akademija protekne u dostojanstvenom i svečanom raspoloženju, upriličenom u čast srpskog princa poreklom, a monaha opredeljenjem – Svetog Save.
izvor i foto:krusevac.ls.gov.rs

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja