UŽ Peščanik: Žene iz Srbije i sa Kosova razgovarale na temu Umetnost i aktivizam

UzPescanik 0222a

Kruševac 22.02.2022. U okviru projekta „Žene za mir i sigurnost – ka unapređenju odnosa između Srbije i Kosova“, koji Udruženje žena Peščanik iz Kruševca realizuje u partnerstvu sa Asocijacijom žena Mitrovice za ljudska prava i uz podršku Evropske unije, prošlog vikenda se u Vrnjačkoj Banji okupilo oko 30 žena iz Srbije i sa Kosova kako bi razgovarale o temi Umetnost i aktivizam.

Učesnice trodnevnog događaja, aktivistkinje ženskih grupa na Kosovu i u Srbiji, članice Mreže žena Rasinskog okruga i Ženske mirovne mreže su diskutovale o upotrebi umetničkih stredstava u aktivističkom radu i kako putem umetnosti mogu da ukažu na društvene probleme i pitanja.

UzPescanik 0222b

UŽ Peščanik i Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava su ovaj program realizovale u saradnji sa Centrom za devojke, Niš, Artpolisom, Priština i Alternativnim kulturnim centrom Gnezdo, Kruševac.

Gošće skupa bile su Dijana Milošević, rediteljka i Ivana Milenović Popović, glumica, Dah teatar Beograd, Nora Prekazi Hoti, direktorka Muzeja u Mitrovici i pesnikinja, Zoe Gudović, performerka i aktivistkinja i Tringa Sadiku, klasična gitaristkinja.

Tokom 2022, aktivistkinje Kosova i Srbije realizovaće ženski mirovni karavan u Mitrovačkom i Rasinskom okrugu, susrete mladih aktivistkinja i izložbu fotografija posvećenih izgradnji mira.

Udruženje žena Peščanik i Udruženje žena Mitrovice za ljudska prava podsećaju javnost, građanke i građane, da žene imaju pravo i treba da budu uključene u procese pomirenja na Zapadnom Balkanu, na svim nivoima, uključujući i dijalog između Beograda i Prištine.

Udruženje žena Peščanik poziva Vladu Srbije i lokalne samouprave u Rasinskom okrugu da promovišu koncept humane bezbednosti i preduzimaju korake u interesu građanki i građana imajući u vidu njihovu ekonomsku, zdravstvenu, političku, ekološku, društvenu, ličnu i političku bezbednost. Odsustvo straha i odsustvo siromaštva smatramo najvažnijim ciljevima za koje se zalaže i koje ostvaruje svaka odgovorna vlada.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja