Pomozimo da se pronađe drveno ralo i kompletira Etno zbirka predmeta

RaloDrveno 0621NDj

Brus 25.06.2021. Došao nam je apel za pomoć da se pronađe drveno ralo i na taj način doprinese da se kompletira Etno zbirka predmeta koju iz entuzijazma prikuplja Nikola Đurđević, i na taj način čuva istoriju i tradiciju predaka.

Pismo prenosimo u celini:

Dobar dan, imam jedno pitanje/molbu. Bavim se prikupljanjem etno predmeta, oruđa koje su koristili naši preci. Dosta stvari imam, ali jednu stvar ne mogu nigde da nađem.
U pitanju je drveno ralo za obradu zemlje.
Ralo je preteča pluga, i koristilo se u kopaoničkom kraju, kao i u Brusu i okolini. Voleo bih da me kontaktira bilo ko, ko ima ralo, ili zna da neko od komšija po selima ima to ralo. Neretko se dešava da ralo visi na zidu štale, pa ga je moguće uočiti. Sa takvim predmetima se često dešava da “ćute” u štalama, ispod sena, i na kraju se štala uruši… i odnese u zaborav tako divne predmete.
Vodim evidenciju od predmetima koje nađem, tako da bih i to ralo uveo u evidenciju svoje zbirke, upisao podatke kome je pripadalo, iz kog je sela, i koliko je staro. 
Veoma bi mi značilo da pronađem taj predmet.
Ako neko ima bilo kakvo saznanje, neka me kontaktira na broj: 064 362 18 88 Ili putem Vibera, kao i putem mejla Mikopik2007@gmail.com

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja