Pašalić: Izmenama zakona do potpune zaštite LGBTI osoba

Beograd 17.05.2022. Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je danas, povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, da LGBTI osobe u Republici Srbiji ne mogu u potpunosti da uživaju sva prava i da je neophodna izmena više zakona kako bi im se obezbedila sveobuhvatna sistemska zaštita.

U znak podrške LGBTI osobama, zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović sa saradnicima iz tog sektora istakla je zastave pripadnika LGBT populacije na zgradi Institucije Zaštitnika građana.

„Značajan pomak u sistemskoj zaštiti LGBTI osoba učinjen je prošle godine izmenama zakona o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani diskriminacije kojima se brani diskriminacija na osnovu polnih karakteristika. Ipak, neophodno je izmeniti još nekoliko zakona kako bi njihov položaj bio kvalitativno unapređen“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo i da bi izmenama Krivičnog zakonika trebalo krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirati kao dela rasizma i netolerancije, a izmenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći treba LGBTI osobe uvrstiti u kategoriju korisnika u osetljivom položaju.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja