Zaštitnik građana kontroliše nadležne organe zbog deteta nađenog u fontani

Beograd 01.08.2022. Saopštenje Zaštitnika građana povodom postupka za zaštitu prava deteta

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, na osnovu informacija iz medija da je uhapšen muškarac koji je svoje dete terao da prosi i kaznio ga tako što ga je skinuo golog i ostavio u fontani na Novom Beogradu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd.

Zaštitnik građana je iz medija došao do saznanja da je dete (9) nađeno golo i u veoma lošem zdravstvenom stanju u fontani na Novom Beogradu, kao i da ga je otac često otimao iz Doma za decu bez roditeljskog staranja, terao da prosi i tukao kada mu ne bi doneo dovoljno novca.

Od Gradskog centra za socijalni rad Beograda Zaštitnik građana traži da mu roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj o postupanju nadležnog odeljenja Centra za socijalni rad u konkretnom slučaju, uz dostavljanje relevantne dokumentacije.

U oviru postupka, a u duhu dobre saradnje imajući u vidu zajednički interes i obavezu svih državnih organa Republike Srbije da preduzimaju aktivnosti i razmenjuju informacije u cilju zaštite ljudskih prava, a posebno prava deteta, Zaštinik građana je od Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima zatražio da mu u roku od 15 dana dostavi informacije o eventualnom postupanju u ovom slučaju.

Isto tako, Zaštitnik građana je u duhu dobre saradnje od Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zatražio da ga u što kraćem roku izvesti o svim okolnostima lišenja slobode oca deteta, o tome da li je protiv njega ranije vođen krivični postupak i za koje krivično delo, kao i koji je eventualni ishod tih postupka.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja