Povratak napisanih – Otvoren Međunarodni beogradski sajm knjiga 2022

BG Sajamknjiga2022

Beograd 24.10.2022. Međunarodni beogradski sajam knjiga, 65. po redu, otvoren je u nedelju, 23. oktobra 2022. godine, posle dvogodišnje pauze, a pod sloganom „Povratak napisanih“.

Ceremonija svečanog otvaranja počela je nastupom muzičke umetnice Lene Kovačević i „Muzičke radionice Mari Mari“, koji su izveli svečanu pesmu pisca i prosvetitelja Dositeja Obradovića “Vostani Serbije”.

Uz zvuke fanfara dramski umetnici Biljana Đurović i Dragan Stojmenović podsetili su posetioce, goste, izlagače, predstavnike medija i najširu kulturnu javnost na programe, domete i smisao ovogodišnjeg sajma.

Naročita počast ukazana je trojici naših književnih velikana, boraca misli i vitezova duha: pre 130 godina rođen je nobelovac Ivo Andrić, pre tačno jednog veka rođen je Vasko Popa, baš kao i Dušan Radović. Bila je to prilika da se kaže da su legende žive i da i dalje, iz nekog drugog sveta, oplemenjuju ovaj naš.

Početak rada ove grandiozne kulturne manifestacije ozvaničio je Dušan Kovačević, književnik, dramski pisac, scenarista, reditelj, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, direktor Zvezdara teatra u Beogradu, sa diplomatskim ambasadorskim i iskustvom univerzitetskog docenta. Mnogi ga iz očiglednih razloga smatraju Branislavom Nušićem našeg vremena.

U ime Rumunije, počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga, obratio se plodni i višestruko nagrađivani rumunski pesnik i pisac Mirča Dinesku.

Na ovogodišnjem, 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, najreprezentativnijoj i najposećenijoj književnoj manifestaciji u ovom delu Evrope, ove godine učestvuje gotovo 900 direktnih izlagača, suizlagača i zastupljenih firmi iz Srbije, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Zemlja počasni gost je Rumunija, a na Sajmu će predstaviti više od 30 autora knjiga prevedenih na srpski jezik; u dijalozima s rumunskim gostima biće prisutno preko više od 30 partnera iz Srbije; na rumunskom štandu biće izloženo preko 200 naslova – nova izdanja iz rumunske beletristike i non-fiction književnosti, književnosti za decu, albuma, kao i iz književnosti na srpskom jeziku iz Rumunije, odnosno književnosti na rumunskom jeziku iz Srbije. Biće tu i prevodioci, izdavači, distributeri, kao i svi oni koji su na različite načine povezani sa knjigom.

Tokom osam sajamskih dana, izdavači će promovisati nove knjige i autore, na sajmu će učestvovati najznačajniji domaći i brojni inostrani pisci, a poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da sagledaju celokupnu ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obogate svoje biblioteke. Osim predstavljanja autora iz Rumunije, i programa na štandovima izlagača, biće organizovano na desetine tribinskih programa. Među gostima iz inostranstva su i Ajfer Tunč (Turska), Patrik Beson (Francuska), Đovani Dozini (Italija), Đorđe Matić (Hrvatska).

Program 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga koncipiran je u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičarskoj misli u oblasti duhovnih disciplina, uređivanju i opremi knjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi. Važni književni i kulturni jubileji, a uz njih i kapitalna izdanja, biće povod za dijalog sa tradicijom i za vrednovanje stvaralaštva koje se na tu tradiciju nastavlja.

Programski ciklus „Pišem, dakle postojim“ predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj celini „Dijalozi“ književnici će imati mogućnost da razmene mišljenja o književnosti i o umetnosti uopšte. U ciklusu „Vreme pamćenja“ važni jubileji u našoj i svetskoj kulturi biće povod za tribine o priređivanju kritičkih izdanja dela naših najboljih pisaca, o tradiciji izdavaštva i bibliotekarstva, o statusu dramskog teksta, o pesničkom nasleđu HH veka, o odnosu istorijskog i socijalnog u savremenom romanu… Ciklus „Misliti o knjizi“ posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni. Programska celina „Knjiga će spasiti svet“ sadržaće i programe organizovane u saradnji sa udruženjima izdavača (panel „Autorska prava i piraterija“ i konferencija „Izdavaštvo i javni interes“). Programski ciklus „O umetnosti i kulturi“ biće posvećen kapitalnim izdanjima, a ciklus „Poštovana deco“ predstaviće pisce za decu i pokušati da odgovori na pitanja specifična za dečju književnost. Programi posvećeni dečjoj književnosti održavaće se u sali koja će, povodom stogodišnjice rođenja, poneti ime pisca Dušana Radovića.

Biće postavljene i izložbe posvećene Vasku Popi, Borislavu Pekiću i Žozeu Saramagu.

Svi programi dešavaju se u halama: 1 (domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost, isključivo sa sopstvenim izdanjima), 1A (programske sale i izložbe), 2A (zemlja počasni gost Rumunija, nacionalne prezentacije, izdavači školske i stručne literature, izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje), 4 (domaći i strani izdavači, državne institucije/ustanove, ministarstva, biblioteke, muzeji… i izdavači iz oblasti religije i teologije, prodaja knjiga i distributeri), 4 – galerija (prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga).

U četvrtak 27. oktobra biće organizovan tradicionalni Školski dan namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju posebne programe namenjene mlađim i starijim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

I ovog puta biće dodeljene nagrade (za koje automatski, samim učešćem na manifestaciji, konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije, osim kada je u pitanju nagrada za izdavača iz dijaspore) i ocenjena godišnja izdavačka produkcija. Nagrade će biti dodeljene u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu, Nagrada za najlepšu dečju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Istovremeno na Beogradskom sajmu, počev od 23. zaključno sa 30. oktobrom, održaće se i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod sloganom „Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“.

BG Sajamobrazovanja2022

Pored promovisanja učenja kao doživotnog procesa i ukazivanja na značaj školovanja i usavršavanja, izlagački program obuhvata sve što je potrebno za opremanje i rad vaspitno-obrazovanih ustanova – od predškolskih do institucija visokog obrazovanja.

Bavi se svim segmentima prosvetnog sistema: formalnim i neformalnim obrazovanjem, doživotnim učenjem, transferom znanja, inkluzivnim obrazovanjem, negovanjem talenata, međunarodnom saradnjom. Najveći kvalitet znanja je što nema privilegovanih, na znanje svi imaju pravo. Uvek se može sticati, ali ga niko, nikakvim sredstvima, nikome ne može oduzeti.

Izlagačka ponuda je veoma raznolika i sveobuhvatna – od školskog nameštaja i nastavnih sredstava, do školskog pribora i potrošnog materijala. Namenjen je obrazovno-vaspitnim ustanovama, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava koje se bave obrazovanjem, vlasnicima knjižara, učenicima, studentima ali i širokoj publici.

Radno vreme Sajma je:

  • 23. oktobar 10:00 – 21:00
  • 24 – 27. oktobar 10:00 – 20:00
  • 28 – 30. oktobar 10:00 – 21:00

Cena ulaznica je 300 dinara, a tokom školskog dana kao i svih ostalih dana trajanja Sajma knjiga, cena kolektivne ulaznice je 200 dinara. Cena parkinga je 150 dinara po započetom satu.
izvor i foto:sajam.rs

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja