Razmišljate o uštedi energije ove zime? Evo nekoliko saveta

Usteda 1022nmt

Aktuelna dešavanja u svetu imaju izrazito snažan uticaj na brojna tržišta, naročito u oblasti energenata i hrane, rezultirajući rastom cena goriva, plina i struje što ozbiljno utiče na kvalitet života celokupnog stanovništva. Pojedini električni uređaji koji se svakodnevno koriste u domaćinstvu doprinose visokim računima za struju, a najviše energije koristi se za grejanje, rasvetu, pripremu hrane, i hlađenje.

Osim što su smernice o uštedi energije na nacionalnom i globalnom nivou vrlo korisne, svaki pojedinac može i malim promenama dovesti do značajne uštede i tako eliminisati nepotrebnu potrošnju. Kako bi se to uspešno postiglo, važno je slediti nekoliko koraka: održavanje optimalne temperature prostorije preko zime – preporuka je da maksimalna temperatura bude najviše 21 stepen, grejanje vode samo kada je to potrebno, kao i ispravan odabir i način korišćenja kućnih uređaja.

Malim trikovima do uštede

Za vreme pandemije, znatno je porasla i upotreba tehnoloških uređaja zbog rada i školovanja od kuće. Jedna od malih, ali važnih promena zbog koje se može osetiti razlika je gašenje računara kada se više ne koristi, jer se na taj način ne troši dodatna energija.

Ipak, nisu samo spomenute varijante jedini način da sprečite gubitak termičke energije. Postoji veliki broj jednostavnih, a jeftinih „trikova“ uz koje možete smanjiti svoje troškove.

Tepih je neizostavan dekorativni detalj u domu, ali ono što je još važnije, dobar je termički i zvučni  izolator, pa je njihova funkcionalna uloga jako važna. Upotreba tepiha kao dodatnog sloja termičke izolacije u hladnim prostorijama u svakom je slučaju bolja opcija od hodanja po hladnom podu.

Isto tako, guste zavese i roletne imaju svoj doprinos u smanjenju gubitka toplote. Dobar su izolator od vetra ili promaje i pomažu zadržavanju toplote u prostoriji.

Tokom hladnih zimskih noći od izuzetne je važnosti i pokrivanje kvalitetnim i toplim jorganom, koji neće izneveriti kada je reč o termičkoj izolaciji.

Glavna rasveta u prostoriji može se zameniti funkcionalnim i manjim izvorima svetla poput prenosne baterijske lampe sa ugrađenim tajmerom, lampica ili sveća.

Dakle, kako bi se povećala ušteda energije, nisu uvek potrebne drastične promene poput obnove stambenih objekata ili ugradnje solarnih panela, iako su one veoma značajne. Čak i naizgled sitne promene navika mogu doprineti manjim računima u nadolazećoj zimi. Stoga, najvažnije pravilo je: Ako vam ne treba, nemojte ni koristiti. Ali, kada treba, koristite pametno!

Više informacija kako malim promenama možete uticati na uštedu energije pročitajte na linku OVDE.

 

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja