Posle reagovanja Zaštitnika građana detetu obezbeđen lični pratilac

Nakon pokretanja postupka kontrole Zaštitnika građana, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda omogućio je detetu korišćenje usluge ličnog pratioca koje je na to imalo pravo po mišljenju Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške.

Zaštitnik građana je po pritužbi majke deteta kome nije omogućeno korišćenje ove usluge i koje je stavljeno na listu čekanja, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada nadležnog gradskog sekretarijata.

U okviru postupka, Zaštitnik građana je utvrdio da je majka deteta u oktobru 2021. godine podnela zahtev Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu – Odeljenje Novi Beograd za ostvarivanje usluge lični pratilac deteta, te da je mesec dana kasnije Humanitarna organizacija „Dečje srce” iz Beograda kao licencirani ovlašćeni pružalac ove usluge, obavestila ovaj organ da su aktuelni kapaciteti popunjeni i da je dete upisano na listu čekanja.

Zaštitniku građana je još utvrdio da je krajem juna 2022. godine Gradski centar poslao urgenciju organizaciji „Dečje srce” za ostvarivanje usluge lični pratilac deteta, i to po prioritetnom postupanju, nakon čega je ažurirana lista čekanja i promenjena pozicija deteta pritužilje jer je drugo dete od 1. avgusta 2022. prestalo sa korišćenjem usluge.

Zaštitnik građana je obavešten da je u toku postupak uključivanja deteta pritužilje u uslugu lični pratilac deteta, čime su se stekli zakonski uslovi za obustavu postupka prema nadležnom gradskom sekretarijatu.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja