Svetski dan deteta 20. novembar

Vrtic zavrsna017

Ujedinjene nacije su 1954. godine proglasile 20. novembar za Svetski dan deteta kako bi se javnosti skrenula pažnja na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme s kojima se deca suočavaju.

Deklaracija o pravima deteta usvojena je 1959. godine da bi 20. novembra 1989. godine Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom. Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Međutim, mališani u Srbiji i dalje žive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja, pada kvaliteta obrazovanja i zdravstvene zaštite. Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a oko 15% dece je siromašno. Iako su sprovedene značajne sistemske reforme u dečjoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju, one nisu dovoljne i u praksi se ne sprovode dosledno.

Takođe, dostupnost obrazovnih, sportskih, igrovnih i kreativnih sadržaja sve više je komercijalizovana, pa samim tim sve manje dece ima priliku da se dodatno obrazuje i razvija.

Svetski dan deteta je prilika da se podsetimo i da zajedno učinimo što više za svu decu a time i za društvo u celini.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja