Zaštitnik građana organizovao dijalog o unapređenju prava transrodnih osoba

Beograd 24.11.2022. Saopštenje Zaštitnika građana povodom unapređenja položaja transrodnih osoba u Srbiji

“Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas nadležne državne organe, međunarodne i organizacije civilnog društva na unapređenje komunikacije i saradnje u cilju implementacije revidirane Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije kojom je transrodni identitet uklonjen sa liste mentalnih oboljenja.

„Transrodni identitet je 2019. godine revizijom Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB 11) uklonjen sa liste mentalnih oboljenja i premešten u domen seksualnog zdravlja. Republika Srbija ima obavezu da primenjuje međunarodne standarde i uskladi svoje propise“, izjavio je Pašalić.

Pašalić je danas u sedištu institucije Zaštitnika građana inicirao dijalog predstavnika državnih organa, zdravstvenih ustanova, međunarodnih i organizacija koje se bave zaštitom prava transrodnih osoba, kojem je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Ministar Žigmanov je rekao da se institucionalni okvir za implementaciju MKB 11 izgrađuje, da su bolja komunikacija svih aktera i intersektorska saradnja neophodni kako bi se ovaj proces uspešno okončao i da će njegovo ministarstvo dati doprinos unapređenju sistemskih mera i usluga u korist građana.

Dijalogu, održanom na inicijativu udruženja transrodnih osoba „Kolektiv Talas“, prisustvovali su v.d. pomoćnika direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja dr Vojislav Radosavljević, šefica Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS prim. dr Dragana Duišin i predsednica Republičke stručne komisije za transrodna stanja prof. dr Svetlana Vujović.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Misije UN u Srbiji i Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Lekarske komore Srbije, Instituta za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović – Batut”, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije i predstavnici udruženja transrodnih osoba „Geten“ i „XY Spektrum“.” – navedeno je u saopštenju.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja