Sećanje – VOJVODA ŽIVOJIN MIŠIĆ (19.07.1855 – 20.01.1921.)

VojvodaZivojinMisic

Vojvoda ŽIVOJIN MIŠIĆ, najslavniji srpski vojvoda i najtalentovaniji vojskovođa srpske vojske, rođen je 19. jula 1855.godine u Struganiku nedaleko od Valjeva a umro je 20. januara 1921. u Beogradu. Učestvovao u svim ratovima koje je Srbija vodila u periodu od 1876. do 1918. godine.

U Austro-Ugarskoj je završio strelјačku školu od 1887. do 1890. godine. Za vreme mira 1898-1904 bio je nastavnik strategije u Vojnoj akademiji.

Pred balkanske ratove bio je pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande generala Radomira Putnika, sa kojim je razradio plan operacija protiv Turske, kao i plan odbrane od eventualnog napada Austro-Ugarske.

Za pobedu u kumanovskoj bici unapređen je u čin generala.

Pred Prvi svetski rat, u odsustvu vojvode Putnika zbog lečenja, zajedno sa generalom Stepom Stepanovićem realizovao je planove o pokretu srpskih trupa, koje je izradio sa vojvodom Putnikom. To je dovelo do velikih pobeda srpske vojske na Ceru i Kolubari. Zamenio je ranjenog generala Petra Bojovića na mestu komandanta Prve armije i smelom, taktički brilјantnom operacijom, pobedio je u bici na reci Kolubari austrougarsku vojsku i izvojevao najveću pobedu srpskog oružja u istoriji.

Za tu pobedu dobio je, kao treći po redu, najviši čin u srpskoj vojsci, čin vojvode.

Posle povlačenja srpske vojske na Kosovo 1915. više puta je zahtevao kontraofanzivu koju su Kralј i srpska vlada odbili i naredili odstupanje preko Crne Gore i Albanije.

Te iste 1915. godine poslat je na oporavak u Francusku zbog fizičke iznemoglosti.

Pred početak operacija na solunskom frontu 1916. hitno je pozvan sa odmora i ponovo je stao na čelo Prve armije.

1918. pred sam proboj solunskog fronta postavlјen je za načelnika štaba Vrhovne komande a Prvu armiju je prepustio generalu Bojoviću. Pod njihovim vođstvom probijen je solunski front i munjevitom ofanzivom oslobođena Srbija i Jugoslavija. Vojvoda Mišić je posle završenog rata 1918. postavlјen za načelnika generalštaba.

Čitav Beograd je izašao da poslednji put pozdravi oslobodioca i stvaraoca države, najvećeg vojskovođu Prvog svetskog rata i srpske istorije.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja