SJ: Srpski pisac i novinar Marko Vidojković primio pretnju smrću

„Znam gde stanuješ, zaklaću te k*****  sine… Prvo ću da te zakoljem a onda imam da te sečem na komade glupanderu glupi… Zaklaću te, kunem se“, stoji u poruci koju je Vidojković primio putem poruke na svom Instagram nalogu.

 

Vidojković je rekao da je prijavio pretnje koje je dobio svojoj kompaniji Junajted medija.

 

„Imam nultu toleranciju prema ovakvim stvarima. Svakodnevno me vređaju i govore o svemu, ali kad počnu sa fizičkim pretnjama, a kamoli sa klanjem i seckanjem, imam nultu toleranciju. Očigledno je to čudovište, jer ko god napiše ovakve stvari zaista nije normalan“, rekao je Vidojković.

 

Ovo nije prvi put da Vidojković dobija pretnje. Često im je izložen; međutim, poslednji slučaj koji je takođe procesuiran je kada je neko napisao njemu i njegovom kolegi Kulačinu na njihovom jutjub kanalu gde postavljaju svoje epizode: „Biće vama opela kad vas Vučić dohvati.“

 

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekao je da su se bes i netrpeljivost umnožili u javnom prostoru.

 

„Prvenstveno zahvaljujući državnim zvaničnicima, nismo iznenađeni što su pojedinci, nepodobni za režim, poput Marka, prepušteni na milost i nemilost raznih poremećenih počinilaca. Nažalost, mogu biti siguran da ovo nije poslednja pretnja Marku i mnogima koji su kritični prema vladajućoj stranci, jer je zahvaljujući agresivnom narativu političara naše društvo prepuno sa sve više i više besnih ljudi koji žele da tuku, siluju i linčuju. Međutim, mi se ne povlačimo i ne ćutimo, i učinićemo sve da zaštitimo svoje članove kao što su Vidojković, Kulačin i mnogi drugi, kao i da izvršimo pritisak na institucije da pronađu sve one koji napadaju novinare“, rekao je on rekao.

 

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruženju novinara Srbije u najoštrijoj osudi pretnji smrću. Naša mreža zahteva da osoba koja je pretila  bude krivično gonjena i uhapšena što je pre moguće. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja. Takođe, pozivamo srpske vlasti da osiguraju rad novinara u ovoj zemlji, jer je Srbija zemlja u našem regionu koja je prijavila najveći broj napada i pretnji novinarima u poslednjih nekoliko godina i važno je da ceo region prestane sa ovim trendom u budućnosti.

 

O ovom novom slučaju obavestićemo sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 21.06.2021.

 

Udruženje novinara Kosova

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženje BH novinari

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

The post SJ: Srpski pisac i novinar Marko Vidojković primio pretnju smrću appeared first on NUNS.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja