NUNS: Tabloidi probijaju granice monstruoznosti

Naime, čitav ovaj talas pokrenut je kada je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u emisiji „HitTvit“ na televiziji Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju, pokazao fotografije na kojima su navodne žrtve privedenog i osuđivanog kriminalca Veljka Belivuka.

Objavljivanjem ovakvih fotografija prekršene su odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, Etički kodeks novinara ali i krivičnopravne odredbe.

NUNS takođe izražava duboko žaljenje zbog propusta Regulatornog tela za elektronske medije da adekvatno reaguje, budući da je Olivera Zekić, predsednica Saveta tog tela, izjavila da je ministar Vulin prikazao „edukativan sadržaj“.

Uprkos tome što je Kodeks novinara ovim putem u potpunosti zgažen, NUNS i dalje poziva kolege i koleginice koji rade u tim redakcijama odole ovakvom izveštavanju.

NUNS apeluje na Regulatorno telo za elektronske medije da pokrene postupak protiv svih elektronskih medija koji su objaviili ove fotografije i na taj način povredili zakon i podzakonske akte, i tako zaštite dostojanstvo žrtve i njihovih porodica, ali i nadležne organe da očuvaju regularnost krivičnog postupka.

NUNS,

20. jul 2021.

Izvor: NUNS

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja