SJ: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

Demonstranti su u nekoliko navrata prilazili Ivanu Mitiću, novinaru portala KoSSev, i pokušavali da ga spreče da snima događaje na ulicama. Pitali su ga zašto snima, zapretili su da će te snimke izbrisati i da će mu oduzeti telefon.

 

S druge strane, prema izveštajima, nekoliko novinara različitih albanskih medija napadnuto je u Severnoj Mitrovici, a drugi incident se dogodio na putu prema Leposaviću, gde su demonstranti jurili novinare automobilima.

 

Ivan Mitić je rekao da je u jednom trenutku bio okružen maskiranim demonstrantima, koji su od njega  tražili da izbriše video zapise.

 

„Nije bilo fizičkog kontakta, ali druge kolege mi kažu da su i oni imali neprijatna iskustva sa demonstrantima“, rekao je on.

 

Klirimtar Morina, novinar medija T7, rekao je da je „situacija odraz onoga što građani misle o novinarima i medijima“.

 

„Okruženje za obavljanje našeg posla je surovo, a to je danas bio dokaz. Naša je dužnost da vas obaveštavamo, ali danas su nam životi bili ugroženi samo zato što smo radili svoj posao“.

 

Ksemajl Reksa, predsednik Upravnog odbora Udruženja novinara Kosova, rekao je da je „UNK uznemireno  onim kroz šta su naše kolege danas morale da prođu“.

 

„Izveštavanje o nemirima i napetostima na severu Kosova uvek je teško, ali danas su lokalni demonstranti napali i izvršili pritisak na novinare i medijski reportere i medija na albanskom i na srpskom jeziku. Kako su njihovi životi bili ugroženi u vreme izveštavanja, hitno smo zvali kosovsku policiju da ih zaštiti. UNK je u kontaktu sa vlastima, kako bi se novinarima obezbedilo bezbedno okruženje za obavljanje njihovog posla“, rekao je on.

 

Mreža SafeJournalists osuđuje napad i ometanje rada srpskih i albanskih novinara. Pozivamo kosovsku policiju da obezbedi novinarima bezbednost kako bi nesmetano mogli da obavljaju svoj posao. Takođe, tražimo da zaštite novinare tokom nekih narednih  protesta i spreče nove incidente.

 

O ovom slučaju ćemo obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 13.10. 2021.

 

Udruženje novinara Makedonije

 

Udruženja novinara Kosova

 

Udruženje “BH Novinari”

 

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Sindikat medija Crne Gore

The post SJ: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova appeared first on NUNS.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Bezbedna Zena

 

KondorAS akcija

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

DelikatesKOP 1

 

UZPescanikSOS

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

reklama vertikalna

reklama manja