SJ: Pretnje smrću novinarima Danasa – šesti napad na novinare u Srbiji za nedelju dana

„Poklaćemo vas sve“, „Jednog po jednog klaćemo ko god radi za ovu sektu“, „I vi ste na spisku! Sudiće vam se! BOG JE ISTINA!“, „Sekta ste najgora, rak vas načeo kad moram da psujem na Veliki Petak, majku vam provokatorsku je*em!“ samo su neke od pretnji i uvreda koje su stigle na adresu Danasa.

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je pretnje i uvrede koje su novinari Danasa dobili tokom jučerašnjeg dana.

 

“Ovo je još jedan pokazatelj do čega dovodi targetiranje i kampanje koje se vode protiv kritički orjentisanih medija. List Danas je često meta različitih vrsta pritisaka i napada, ali ove poslednje u nizu pretnje su zastrašujuće, posebno imajući u vidu da se sve dešava tokom verskih praznika. Apelujemo na sve građane a posebno na političke aktere da se suzdržavaju od retorike koja u društvu produbljuje ovakve strasti i vodi ka ovako strašnim pretnjama”, rekao je Bodrožić.

 

Prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije pomenuti slučaj je šesti po redu napad na novinare u Srbiji u proteklih nedelju dana. Pre Danasa, napadnuta je zgrada Mađarske medijske kuće u Subotici, tri puta su napadnuti novinari televizije N1 i ekipa portala Nova.rs.

 

Budući da su se svi incidenti dogodili neposredno pre uskršnjih praznika u Srbiji, a poslednji slučaj ima versku konotaciju, NUNS apeluje na građane da se uzdrže od dela koja nisu u duhu pravoslavlja, niti bilo koje druge religije zastupljene u našoj zemlji. To bi svakako trebalo da bude praksa bez obzira na verski kalendar.

 

Mreža SafeJournalist koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Blkanu, pridružuje se NUNS-u u osudi pretnje upućene redakciji dnevnog lista Danas. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da deluju i osiguraju bezbednost novinara. Takođe se nadamo da će nadležni brzo sprovesti ceo postupak i kazniti počinioca.

 

SJ mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Pristina – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograde – Podgorica, 23.04.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

The post SJ: Pretnje smrću novinarima Danasa – šesti napad na novinare u Srbiji za nedelju dana appeared first on NUNS.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja