Albanija: Grupe za slobodu medija traže pravedno suđenje povodom tužbe za klevetu bivše glavne tužiteljke protiv Ise Miziraja

Dole potpisane organizacije koje se bave slobodom medija i izražavanja, novinarski sindikati i udruženja, veoma su zabrinuti povodom tužbe za klevetu podnesene protiv novinara Ise Miziraja, koji radi za Ora News, od strane Elizabete Imeraj. Bivša glavna tužiteljka u Tirani, Imeraj je otpuštena u aprilu 2022. godine u okviru procesa pravosudne reforme zbog izazivanja gubitka poverenja u pravosudni sistem i nemogućnosti da opravda ili objasni svoju imovinu. Nakon jučerašnjeg odlaganja slučaja i pred ročište koje je sada zakazano za 16. oktobar, zalažemo se za pravedno suđenje sa punim poštovanjem svih zakonom zajamčenih prava, u kojem je uzeta u obzir važnost slobode govore, medija i izveštavanja u javnom interesu. 

 

Imeraj tuži Miziraja nakon što je prijavio pretnje i zastraživanje zbog izveštavanja za međunarodne mreže o procesu njene provere. Krajem marta i početkom aprila 2022. godine Miziraj je komentarisao razvoj događaja u vezi sa procesom provere Imeraj od strane ustavom propisane Međnarodne operacije za monitoring (IMO). Novinar je primetio da su kolege iz drugih medijskih kuća počele da se samocenzurišu, dok mnogi mejnstrim mediji nisu izvestili o ovim događajima. Istovremeno su albanski mediji anonimnog vlasništva počeli da objavljuju uvredljive sadržaje koji su napadali članove IMO u okviru onoga što je Generalni direktorat za evropsku susedsku politiku i proširenje okarakterisao kao „orkestriranu kampanju vređanja“. Miziraj je rekao da je istraživačkim radom utvrdio da najmanje tri od pomenutih onlajn medija imaju veze sa Imeraj i da su objavljivali uvredljive navode na Fejsbuku i Tviteru. Imeraj je opovrgla ovu izjavu i podnela je tužbu pred Okružnim sudom u Elbasanu. 

 

Ovaj slučaj se odvija u svetlu ozbiljne zabrinutosti za medijske slobode i pretnje nezavisnom novinarstvu u Albaniji koja je pala na 103. mesto Indeksa slobode medija u svetu Reportera bez granica za 2022. godinu, što je čini najniže rangiranom zemljom na Balkanu. 

 

Nastavićemo da pomno pratimo ovaj slučaj i budemo solidarni sa Mizirajiem. 

 

Potpisani:

ARTICLE 19 Europe

Evropski centar za slobodu medija i štampe (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Reporteri bez granica (RSF)

SafeJournalists mreža

 

The post Albanija: Grupe za slobodu medija traže pravedno suđenje povodom tužbe za klevetu bivše glavne tužiteljke protiv Ise Miziraja appeared first on NUNS.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja