NUNS započeo kampanju – Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima

Kampanja će trajati naredne dve nedelje, kada će se svakodnevno objavljivati crteži Marka Somborca, uz prateći tekst Radmila Markovića, koji će na šaljiv način prikazivati situacije sa kojima se svakodnevno susreću novinari .

 

Vodič je zamišljen kao uputstvo kako političari treba u datim situacija da se ponašaju, a kako se zaista ponašaju. Kod svakog primera naveden je i odgovarajući član Zakona o informisanju koji objašnjava situaciju (pr član 4. – javno informisanje je slobodno i ne sme da podleže cenzuri). Vodič se ne odnosi samo na političare, poslanike, vladajuće stranke, već na sve političare u Srbiji, kako bi, zapravo, morali da se ponašaju prema novinarima.

 

 

Ujedno, narednih dana će izaći Vodič za tolerantno ponašanje političara, kao brošura sa crtežima,  i članovima Zakona, koji će se podeliti svim odborničkim grupama u Skupštini Srbije, s obzirom da je Skupština postala mesto targetiranja svih ljudi koji kritički misle. Ideja je i da Vodič dobiju i odbornicima na lokalu.

 

Vodič je zamišljen kao forma “10 zapovesti”, („ne ubij novinara“, „ne hapsi novinara zbog njegovog pisanja“, „ne udaraj novinara“, „ne preti i ne crtaj metu novinaru“, „ne vređaj novinara“, „ne zastrašuj i ne maltretiraj novinara“, „ne huškaj ljude na novinara“, „odgovori novinaru kad pita“…).

 

Šaljivih 14 crteža, kroz primer iz prakse, prikazuju kako se ponašaju, a kako bi zaista trebalo da se ponašaju političari u datim slučajevima. Crteži su prilagođeni da se dele na društvenim mrežama, uz hešteg #vodičzatoleranciju.

 

Razlog za pokretanje kompanje je konstantno bahat i prizemni način komuniciranja političara prema svakom ko iznosi kritičko mišljenje, a posebno prema novinarima kada postavljaju pitanja na koja ne žele da daju odgovore.  Predstavnici vladajuće koalicije novinarima su se obraćali sa nipodaštavanjem, vređanjem, bez odgovora na postavljeno pitanje. Neposredno se na novinare tako i vršio pritisak. Često je taj način komunikacije sadržao govor mržnje, ali i pretnje, targetiranja, što predstavlja veliku opasnost za sve pojedince koji imaju različit stav o nekim važnim društvenim temama.

 

Crteže i gifove i ove kampanje možete svakodnevno videti na našim nalozima na drutvenim mrežama – Facebook, Instagram i Twiteru.

The post NUNS započeo kampanju – Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima appeared first on NUNS.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

reklama vertikalna

reklama manja