“Nemamo sistemsko rešenje za bezbednost novinara, ide od slučaja do slučaja”

 

Rade Đurić, pravnik i istraživač NUNS-a, predstavio je Indekse bezbednosti novinara i  ocenio da je Srbija zabeležila blagi pad indeksa – sa 2,95 na 2,91.

 

“Imamo efikasne mehanizme prijavljivanja slučajeva, ali te mere nisu dale pozitivne efekte jer još uvek postoje propusti u radu sudstva, a veliki uticaj na rad ima politika”, naveo je Đurić dodajući da sudije govore o slučajevima, ali da malo osuđuju.

 

On je naveo da je primetan i pad u procesnom delu jer su istrage jako duge.

 

“Naš zakon ne prepoznaje jedan broj krivičnih dela, pre svega pretnje preko društvenih mreža”, naveo je Đurić ukazujući da se metodologija regionalne mreže Safejournalist malo razlikuje i da beleži veći broj pritisaka koji nisu ni procesuirani.

 

“Protiv novinara politički moćnici podnose prijave i to je jedna vrsta pritiska. Novinari, ipak, najčešće nastavljaju sa radom. Najvažnije je da ne podlegnu cenzuri ili autocenzuri. Novinari na lokalu se teže nose sa pritiscima i teško se odluče da prijave pretnje”, istakao je Đurić navodeći da sudije selektivno reaguju na verbalne pretnje i grube uvrede. Prema njegovim rečima političari često svojim svojim izjavama kreiraju napade, targetirajući novinare kao neprijatelje, a da često posle toga, na te novinare uslede napadi, koji su najčešće orkestrirani.

 

On je ocenio da je MUP poboljšao komunikaciju sa novinarima, ali da se to ne konkretizuje na niže nivoe. Prema njegovim rečima u porastu je broj SLAPP tužbi koji prestavlja ozbiljan pritisak na rad novinara.

 

Marija Babić, pravnica i istraživačica NUNS-a, istakla je da je i Izveštaj Evropske komisije pokazao nepravilnosti u radu REM. Ona je ukazala da je REM za predizborne aktivnosti izradio posebna uputstva za javne servise, a posebno za privatne emitere.

 

“ Zakonom je regulisano da budu uputstva za sve pružaoce usluga iste, a ne odvojeno”, rekla je Marija Babić i navela da je tim povodom, pre dve godine, NUNS zatražio mišljenje od ministarstva informisanja, koje je tada navelo da ta preporuka nije u skladu sa Zakonom.

 

“Sada je CRTA tražila mišljenje od ministrarstva i rekli su da nemaju primedbe. Drugi ministar, drugo mišljenje”, navela je Babić.

 

Prema njenim rečima kasni se sa donošenjem zakona o javnom informisanju i medijima, kao i zakona o elektronskim medijima. Ona je navela da, iako je Radna grupa za izradu zakona o javnom informisanju i medijima, završila svoj rad pre skoro godinu dana da još uvek nemamo njegov nacrt. Babić je podsetila da je NUNS je aprila 2021. godine napustio Radnu grupu jer je stvorena loša atmosfera u društvu.

 

“I dalje imamo izjave političara, pa i same premijerke koja je u Radnoj grupi, koji verbalno napadaju novinare”, istakla je Babić.

 

Ona je navela da se ne slaže da je napravljen napredak u razmatranju činjenica ubistava troje novinara. Prema njenim rečima samo je došlo do otkrivanja novih saznanja u slučaju ubistva novinara Milana Pantića još 2017. godine, ali da je još uvek slučaj u predistražnom postupku.

 

Ona je istakla da u saradnji sa policijom i tužilaštvom ima napretka, ali da je to nedovoljno. Prema njenim rečima bolja je komunikacija u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ali da generalno nije na zadovoljavajućem nivou.

 

“Stvari se ubrzaju kada se uključi Stalna radna grupa, ili ako je veliki medijski pritisak. I dalje imamo veliki broj nerešenih slučajeva”, istakla je Marija Babić dodajući da, u obaveznom uputstvu tužilaštvu, se ne navode pretnje već je focus na fizičkoj bezbednosti.

 

“Nemamo sistemsko rešenje, već se ide od slučaja do slučaja”, navela je Babić.

The post “Nemamo sistemsko rešenje za bezbednost novinara, ide od slučaja do slučaja” appeared first on NUNS.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja