Konkurs za medijske projekte na temu odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana u procese donošenja odluka

Konkurs za podnošenje prijava za realizaciju medijskih projekata za podršku unapređenju uključivanja građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou raspisuje Program “Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana – podrška unapređenju u oblasti uključivanja građana u procese donošenja odluka” koji finansira Švajcarska Vlada, a sprovodi predstavništvo HELVETAS Swiss Intercooperation u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Konkurs obuhvata medijske projekte pripremljene od strane lokalnih / regionalnih medija koji pokrivaju teritoriju najmanje jedne od teritorija 15 jedinica lokalne samouprave  i to:

Gradove: Novi Pazar, Užice, Leskovac i Zaječar

Opštine: Arilje, Mali Zvornik, Ljubovija, Ćuprija, Žabalj, Bojnik, Topola, Golubac, Raška, Vlasotince i Veliko Gradište

Osnovni cilj konkursa odnosno medijskih projekata jeste unapređenje poverenja između građana i lokalne samouprave i povećanje učešća građana u procesima donošenja odluka u lokalnoj zajednici, posebno budžeta lokalne samouprave.

Ciljevi na koje takođe treba da odgovore medijski projekti su:

Pravovremena i objektivna informisanost građana o radu, odlukama i prioritetima organa lokalne samouprave, posebno u procesu pripreme lokalnog budžeta.

Unapređenje informisanosti organa lokalne samouprave o stavovima, predlozima i prioritetima građana i lokalne zajednice, posebno pripadnika osetljivih grupa, u procesu pripreme lokalnog budžeta.

Ključne teme koje treba da obrade medijski projekti su:

Informisanje lokalne zajednice o budžetu jedinice lokalne samouprave (kako se priprema lokalni budžet; sadržina i svrha lokalnog budžeta – šta se obezbeđuje kroz lokalni budžet; zašto je lokalni budžet važan za lokalnu zajednicu; kakav je značaj lokalnih prihoda, posebno poreza na imovinu na lokalni budžet; informisanje osetljivih grupa u lokalnoj zajednici o lokalnom budžetu – osoba sa invaliditetom, pripadnika romske zajednice i primalaca novčane socijalne pomoći, u daljem tekstu: Osetljive grupe)

Učešće građana u procesu pripreme budžeta grada ili opštine (motivisanje građana da se uključe u pripremu budžeta; praćenje posebnih mehanizama za konsultacije građana, privrede i civilnog društva u pripremi budžeta koji se organizuju u lokalnoj zajednici – anketa, skupova, sastanaka u mesnim zajednicama; praćenje lokalnih inicijativa čije aktivnosti utiču na  formiranje lokalnog budžeta, posebno prioriteta osetljivih grupa u lokalnoj zajednici; predstavljanje primera dobre prakse saradnje građana i lokalne samouprave; i dr.)

Značaj lokalnog budžeta za ostvarivanje potreba osetljivih grupa u lokalnoj zajednici i razvoj posebno prioritetnih oblasti – rodne, socijalne i druge vrste ravnopravnosti, zaštite životne sredine i drugih tema koje doprinose održivom razvoju, a u skladu sa ciljevima definisanim Agendom 2030.

Trajanje i maksimalni budžet projekta:

Maksimalno trajanje projekta do 31.12.2023. godine dok maksimalan budžet po projektu iznosi 5.000 švajcarskih franaka u dinarskoj protivvrednosti

Dokumentaciju i uputstva za prijavljivanje možete preuzeti na linku OVDE.

Rokovi i način dostavljanja prijava:

Prijava medijskih projekata – najkasnije do 15. novembra 2022. godine do 17:00 časova na elektronsku adresu med@helvetas.org

Odabir projekata i obaveštavanje medija čiji su projekti izabrani – najkasnije do 1. decembra 2022. godine do 17:00 časova

Potpisivanje ugovora sa izabranim medijima do 15. decembra 2022. godine, a početak realizacije medijskih sadržaja od 15. januara 2023. godine

Info sastanak na kome će biti posebno predstavljen Konkurs i dati odgovori na pitanja potencijalnih učesnika biće organizovan u ponedeljak 31. oktobra 2022. godine, u 12:00 časova preko online platforme Teams (link).

Za prijavu za učešće na info sastanku i za ostale dodatne informacije u vezi sa podnošenjem prijava, potencijalni sprovodioci medijskih projekata mogu se obratiti Veroniki Paunović, savetnici za odnose sa javnošću, na elektronsku adresu veronika.paunovic@helvetas.org.

Baneri

Kopaonik ONLINE

 

Nisi Sama - Pozovi SOS 066 006 606

 

FondacijaAlekKavcic

 

DelikatesKOP 1

 

Dental Ju Krusevac

 

Bezbedni Novinari

 

donirajte

 

nuns

 

srbi za srbe baner

 

Dunav bane 400x80 lat

 

KondorAS akcija

 

Fondacija Alek Kavcic

reklama vertikalna

reklama manja